چرا رژیمها شکست میخورند؟ چرا امروزه در مورد رژیمهای غذایی اینهمه هیاهو وجود دارد؟ اگر بخواهیم صادق باشیم در اینترنت، رسانهها و روزنامهها مزخرفات زیادی وجود دارد. هر هفته یک رژیم جدید جادویی اختراع میشود که ادعا میکند میتواند مشکلات تمام افراد را حل کند! هفته بعد همان رژیم، برچسب ناسالم میخورد و ممکن است باعث سرطان و غیره شود. با وجود اینهمه اطلاعات ضدونقیض تعجبی ندارد که مردم از یک رژیم به سراغ رژیم دیگر بروند و هیچ پیشرفتی نداشته باشند و حتی گاهی پسرفت هم دارند.
زمانی که کلمه رژیم را میشنوید به چه چیزی فکر میکنید؟ گاهی واژه رژیم احساسات زیادی را به ذهن میآورد. بعضی از این احساسات مثبت و برخی ممکن است آنقدرها هم مثبت نباشند. معمولاً شما در مورد رژیم به موارد زیر فکر میکنید:
- آغاز و پایان
- غذاهای ممنوعه
- کالری شماری
- کم کربوهیدرات
- کمچربی
- سالم خوری
- تمیز خوری
- کاهش وزن
- سلامتی
عبارت رژیم در زبان انگلیسی یک کلمه مرگ به همراه دارد. احتمالاً موارد بیشتری در مورد رژیم هم وجود دارد که ما آنها را لیست نکردیم. هیچیک از موارد بالا کاملاً غلط و یا کاملاً درست نیستند، اما هرکدام میتوانند در مواردی مشکلساز شوند.
برای مثال مورد اول لیست (آغاز و پایان رژیم غذایی) را در نظر بگیرید، طبیعی است با شروع رژیم وزن کم کنیم و بعد با پایان رژیم و بازگشت به روال سابق وزن اضافه کنیم. در هر رژیم محدودیتی وجود دارد که باید همواره رعایت شود.
انواع رژیم های متداول و علت شکست رژیم های غذایی
برای مثال رژیم کتوژنیک در حال حاضر بسیار محبوب است. در این رژیم مصرف کربوهیدراتها ممنوع است. رژیمهای دیگری مثل هول ۳۰ و یا رژیم پالئو (پارینهسنگی) هم ممنوعیت مصرف غذاهای فرآوری شده، لبنیات، حبوبات و یا قندهای مصنوعی را دارند. در واقع این محدودیتها مشکلساز میشوند زیرا بهندرت روی پایداری در طولانیمدت و آینده تمرکز میکنند.
بسیاری از افراد با دنبالکردن این رژیمها و کاهش کالری دریافتی وزن کم میکنند، اما نمیتوانند شرایط رژیم را برای همیشه دنبال کنند و به عادتهای غذایی قبلی خود برمیگردند. سپس دوباره به رژیم غذایی عادی و نرمال خود برمیگردند و در پایان بیشتر آنها از خودشان میپرسند دقیقاً دارند چه غلطی میکنند؟ این سؤال واقعاً به جاست.
بیشتر رژیمهای غذایی به مردم کمک میکنند تا وزن کم کنند. در واقع هر چیزی که بتواند کسری کالری یا انرژی در رژیم غذایی ایجاد کند، میتواند از نظر کاهش وزن نتیجهبخش باشد. بعداً بیشتر راجع به آن حرف خواهیم زد. اگر یک فرد چاق مفرط، رژیم غذایی بگیرد، کاهش وزن او نسبت به فردی که این شرایط را نداشته چشمگیرتر خواهد بود.
قبل از اینکه به ادامه بحث بپردازیم لازم است چند نکته را یادآوری کنیم. در این مقاله دو اصطلاح انرژی و کالری را بهجای یکدیگر استفاده کرده و یکسان در نظر میگیریم. زیرا کالریها حاوی انرژی هستند. به همین ترتیب واژههای محدودیت کالری و محدودیت انرژی بهجای یکدیگر استفاده میشوند. همچنین چربی بدن و ذخایر انرژی یکسان در نظر گرفته میشوند.
ممکن است عجیب به نظر برسد، ولی همانطور که در فمبحث بعد به آن خواهیم پرداخت، ذخایر چربی بدن شما (با نام مستعار بافت چربی) در واقع ذخایر انرژی بدن شما هستند. در بسیاری از افراد ذخایر چربی بدن حاوی انرژی بهمراتب بیشتری نسبت به ذخایر کربوهیدرات (گلوکز) و ذخایر پروتئین است (در بدن ذخایر کوتاهمدت پروتئین تقریباً وجود ندارد) و انرژی که از طریق توده خالص بدنی تولید میشود بهاندازه انرژی بافت چربی نیست.
واژههای انرژی و کالری، همچنین چربی بدن (بافت چربی) و ذخایر انرژی کاملاً یکسان هستند.
فراجهش یا اورشوت چربی چیست؟
صادقانه بگوییم، تمام رژیمهای غذایی شکست میخورند، نه بهخاطر اینکه مردم با آنها وزن کم نمیکنند. اتفاقاً افراد در زمینه کاهش وزن بسیار عالی هستند. از هر ۷ نفر دارای اضافهوزن شش نفرشان در طول زندگی موفق به کاهش وزن مؤثر میشوند. مشکل اصلی این است که این افراد نمیتوانند کاهش وزن را برای ادامه زندگی خود حفظ کنند. آمار افرادی که بعد از کاهش وزن دوباره چاق شدهاند وحشتناک است. در کمتر از یک سال بعد از کاهش وزن، نزدیک به ۸۰ درصد افراد به وزن قبل رژیم خود برمیگردند. در کمتر از دو سال این آمار به ۸۵ درصد و در کمتر از ۳ سال این آمار به ۹۵ درصد میرسد.
درست متوجه شدید. رژیمهای غذایی در کمتر از ۵ درصد افراد موفقیتآمیز هستند. با هر معیاری به این آمار نگاه کنیم، وحشتناک به نظر میرسد. بین یکسوم تا دو سوم از افرادی که در رژیم غذاییشان شکست میخورند، حتی اضافهوزنشان بیشتر از زمانی که رژیم غذایی را شروع کردهاند خواهند بود. به این پدیده فراجهش یا اورشوت چربی میگوییم.
دوره وزنی در رژیم غذایی
ممکن است بگویید فلان رژیم باعث کاهش وزن میشود، چون بعضی از افراد مشهور یا ورزشکاران حرفهای یا مدلها و یا حتی کسی که شما میشناسید با آن وزن کم کرده است. اما سؤال شما باید این باشد که آنها چقدر وزن کم کردهاند و این کاهش چقدر پایدار بوده است.
همانطور که قبلاً گفتیم بسیاری از افراد تحت پروسهای به نام دوره وزنی قرار میگیرند، یعنی ابتدا وزن کم میکنند، اما بعد وزنشان افزایش پیدا میکند (حتی به وزنی بیشتر از آنچه قبل رژیم غذایی داشتند میرسند.). اپرا (مجری معروف) یک مثال عالی از کسانی است که در دوره وزن یا رژیم غذایی یویویی گیر افتادهاند. او بارها وزن خود را کم کرد و دوباره چاق شد (متأسفانه چون او یک سلبریتی است، داستان کاهش و افزایش وزنش خیلی علنی هست).
متأسفانه بعد از هر بار رژیم، وزنی بیشتر از آنچه در ابتدای شروع رژیم داشته را کسب کرده است. در واقع ما نمیخواهیم اپرا را مورد قضاوت قرار بدهید. او هم مانند هزاران نفر دیگر، در این چرخه (رژیمهای یویویی) گیر افتاده است.
در واقع تحقیقات نشان میدهند که تناوب رژیم غذایی با افزایش وزن در طول زمان همبستگی دارد. بسیاری از افراد بعد از رسیدن به وزن قبل رژیم، دوباره رژیم میگیرند. این فرآیند بارها و بارها تکرار میشود. بعضی از این افراد سالهای زیادی این روند را تکرار میکنند. احتمالاً همکار یا عضوی از خانواده یا حتی خودتان ممکن است درگیر این چرخه باشید. اگر دقت کرده باشید احتمالاً متوجه شدهاید که زمانی که رژیمهای غذایی پشتسرهم میگیرید، کاهش وزن سختتر و سختتر میشود. این پدیده در واقع بزرگترین مشکل افرادی است که چاق مفرط نیستند.
در حقیقت تحقیقات نشان دادند افرادی که وزن نرمال دارند و رژیم غذایی میگیرند نسبت به افرادی که اصلاً رژیم نگرفتهاند، دوبرابر بیشتر در خطر افزایش وزن در ۶ الی ۱۵ سال آینده هستند. بهعلاوه در یک مطالعه روی ورزشکاران مرد نخبه از سن ۲۰ تا ۶۰ سال، مشخص شد ورزشکارانی که برای رسیدن به وزن خاصی (دستههای وزنی) مجبور به گرفتن رژیمهای مکرر بودند، بهمرورزمان وزن بیشتری نسبت به کسانی که مجبور به کاهش وزن نبودند داشتند.
جهت اخذ برنامه ورزشی چربی سوزی اختصاصی خود در منزل از مشاوره تمرین استفاده کرده یا با شماره ۰۹۱۲۶۴۸۸۶۰۷ تماس بگیرید.
بدون دیدگاه